-
Egy Magyarországon végzett takarmányozási kísérlet szerint a következő eredmények születtek:
-
A kísérletben 10 db 2-3 éves hím postagalamb vett részt laboratóriumi körülmények között (15-18 °C, állandó páratartalom stb.). A galambokat 5 fős csapatokra osztva tesztelték. A kísérlet során 11 féle takarmányt kaptak: kukorica, búza, árpa, vörösköles, fehérköles, cirok, fénymag, borsó, lencse, napraforgó, kendermag. A vizsgálat a takarmányok kedveltségére, a beltartalmi értékek meghatározására, valamint a takarmányok megemésztett alkotóira irányult.)
-
Napraforgó, kendermag: jó fehérjeforrások (17-24 % fehérjetartalommal), számottevő az olajtartalmuk (32-44%) és az energiatartalmuk (23-26 MJ/kg), ezért rendkívüli energiahordozók!
-
Fénymag: jó fehérjehordozó (17 %), közepes zsírtartalommal (6%), viszonylag jó energiahordozó (18 MJ/kg)
-
Borsó lencse: igen jó fehérjehordozók (23-26%), csekély zsírtartalommal (1%), viszonylag jó
-
energiahordozók (17 MJ/kg)
-
A vizsgált takarmányokban mért fehérjetartalom szélsőértékei (10-26%), zsírtartalom (1-44%), energiatartalom (16-26 MJ/kg).
-
Ebből az következik, hogy a nagyobb olajtartalmú takarmányok egyben nagy energiahordozók is, amely szorosan összecseng azzal a megállapítással, hogy a galambok az energiaigényüket elsősorban a zsíranyagforgalom útján fedezik, amely folyamathoz jelentős mennyiségű karnitint használnak fel, így annak pótlása létfontosságú!
-
A naponta elfogyasztott takarmánymennyiségek
-
szerinti kedveltségi sorrend a következő volt: legkedveltebb a borsó (9 gr / galamb / nap), fehérköles, fénymag, lencse (6.5 gr / galamb / nap), kendermag, árpa, kukorica, vörösköles, napraforgó (4.3 – 5.1 gr / galamb / nap), búza és cirok (3.5 gr / galamb / nap).
-
Összegzésként azt lehet megállapítani, hogy az energiaszükségletüket elsősorban a napraforgó, a kendermag, a köles, a fénymag felvétele fedezi (amely magokat szívesen eszik, ezért adagolni kell az elhízás veszélye miatt, a fizikai teljesítményt jelentősen fokozzák, a tollat fényesítik!), míg a fehérjeszükségletet a borsó, a lencse, az árpa és a kukorica elégíti ki. A hüvelyesek lizin-metionin tartalma magas, ezáltal a májvédelem fontos „eszközei”, valamint jelentős az ásványianyag tartalmuk, az árpa aminosav összetétele, biológiai értéke rendkívül jó, csak a galambok hántolatlanul nemigen szeretik, a kukorica a galambok A-vitamin ellátásának sarokköve, hiszen karotint, az A-vitamin előanyagát tartalmazza. Hátránya, hogy elhízásra hajlamosít.
-
Ezekből az adatokból kitűnik, hogy a keveréktakarmányainkból ezek az említett takarmányok nem hiányozhatnak, legfeljebb csak az arányokon változtathatunk az igényekhez igazodva.
-
A kiállítási galambjaink felkészítésekor a zsírban és fehérjében gazdag takarmányokat kell adagoltan etetnünk, míg a tenyészszezonra készülő madarainknak elsősorban teljes értékű fehérjét tartalmazó takarmányokat kell adnunk. A tenyészgalambok ivarszerveinek felkészítéséhez A-, D-, E- vitamin kiegészítést (csukamájolaj, sörélesztő, búzacsíraolaj stb.) valamint ásványianyag kiegészítést (emésztőgrittek, konyhasó) biztosítsunk!
-
Akik már januárban megkezdik a tenyésztést, azokra egyéb egészségügyi tennivalók is érvényesek (külső-belső paraziták elleni védekezés, paramyxo- és salmonella vakcinázás stb.).
-
A különböző évszakokhoz alkalmazkodva különböző összetételű takarmányok etetése javasolt, amit a táblázat foglal össze: